27 May 2009

Pizza Hut Daily Report #4

arini dah masuk 8ari aku keje pizza hut. so far so good la xde pape yg menyakitkan ati aku kat sane pasal aku pn jenis suke carik pasal ngn org. manager pn tegur aku elok2 kalo aku wat salah so xrase menyampah sgt la. biasenye msti org xsuke ngn bos sndri aku pn xtau nape. bos mmg kerja utk dibenci org bawahan ko huhuhu

dah seminggu keje ni aku dah dpt tangkap cara2 nak amik order n dah hapal skit2 menu2 yg korg bole order kat pizza hut. ha ni la step2 stat dari korg masuk smpai korg setel makan.

  1. Doorman/host akan menyambut korg kat depan pintu. Slalu ni la keje aku, dok melangut kat dpn cakap 'Hai, slamat dtg ke Pizza Hut. Makan kat sini ke take away?' Mule2 tebal gk muke, tapi dah lame2 org asyik pndg muke encem aku ni so aku dh kurg malu skit. Kcuali bile ade awek lawa dtg la msti aku tersipu2. pastu otomatik jadik gagap. siot tol.
  2. Kalo korg nak dine-in, host akan bwk korg ke meja yg seswai ngn brape org yg nak makan. Kalo dtg 2org je korg kene la dok table for two. tapi kat Malaysia ni org duduk ikut suke je. ingt kedai mamak ke hape. siap sambung2 meja plak. kat oversea pnye pizza hut die makan stail fine dining mcm dalam hotel. tu pasal makan kat pizza hut mahal, pasal ade service charge+gov tax. penat kami bg layanan mesra wo..kene la charge skit hehe
  3. Lepas korg duduk, waiter akan bagi menu. Ade satu bende dipanggil Moment of Truth, bende ni budak kos hotel ade blaja. Ia adelah time ko interact dgn customer 1st time yg akan menentukan pandangan customer terhadap restoran tu.
  4. So, 1st skali waiter akan perkenalkan nama dan bagi menu. serius aku benci wat bende ni, cube korg ckp "Hai slamat dtg ke pizza hut. Nama saya zaman, ni menu encik" ckp kat org yg tak kenal yg tgh menggelakkan korg sebab ckp tergagap2 pasal baru stat keje. Tebal sial muke aku. Lepas tu kene kenalkan promotion baru. Utk bulan Mei ni ade Big Shot Prawn Pizza. Sedap tau aku dah rase. Pastu tinggalkan customer utk pilih menu.
  5. Lepas dah tau ape nak makan, pggil waiter dan bg order. Lepas amik order, waiter kene ulang balik order utk elakkan kesilapan. Pastu die kene ckp sume ayat ni
  • Encik nak tambah side order? Kami ade Deli Wings yg lazat, Salad yg segar, dan Garllic Bread yg rangup (Bapak plastik sungguh muka aku time tu)
  • Owh, encik nak tambah salad ya? Pilihan yg bijak. (Muke aku bertambah plastik)
  • Ok saya ripit order..bla bla bla
  • Pizza cik akan siap dalam 17 minit (menipu je, berjanggut org tggu xsiap)
  • Air dan sup saye akan hantarkan (jgn mengade nak amik sendiri, kecuali salad)
  • Pepsi bole refill free (aku pn baru tau bende ni)
  • Jika perlukan ape2 sila panggil saye
  • Senyum, pandang tepat ke mata dan cakap terima kasih (aku wat bile amik order gadis je)
Maka selepas itu melantaklah korg smpai kenyang. Pstu menyesal sebab mahal sgt. Ni ade tips utk memurahkan bil korg kalo makan kat pizza hut
  1. Pilih sensasi delight punye set. rm9.15/person dapat 1personal pizza(bole pilih 4flavor), 2 breadstix, soup n air pepsi. tnye waiter kalo dlm menu xde set ni. kdg2 diorg sorok pasal jual set ni tak untung. serius ni manager aku ckp. mcm cilake perangai
  2. Utk ape2 pembelian, korg layak utk wat side order rm1.50 utk 1 item atau rm2,50 utk 2 item. item2 die adelah soup, garlic breadstix, onion breadstix, air carbonat(pepsi,7up,7up revive,mirinda orange),ice lemon tea, hot coffe,hot tea, vanilla ice cream, muffin. Tnye waiter pasal add on rm2.50 ni. tiap2 ari ade ni bkn promotion
  3. Utk take away n delivery, ade promosi 2pizza regular rm28 saje. murah siot aku pn rase nak beli. ade gk offer utk online punye order tapi xingt plak. cube korg masuk website die.
Sebagai student ukur bahan yg kejenye blaja pasal cost estimating, aku wat example la kalo korg dtg pizza hut ngn awek/balak tapi nak jimat. korg amik set ni
  • set sensasi delight for 1 person -9.15
  • add on drink(ape2 jenis)
  • add on soup -2.50
  • add on garlic breadstix -1.50
so skg korg dpt 1personal pizza/regular pasta(ikut set korg),2 breadstix, 2soup, 2 drinks. total RM 13.15. ok la tu skadar nak makan berdua. pompuan bkan makan byk pn pizza personal pn xabis. pepsi free refill so korg dok la berjam2 kat sane xpyh kuar2 lg dh. lain la kalo kuat mentekedarah mmg pokai la couple korg nnti huhuhu.

ok itu saje utk kali ni. jgn dtg tempat aku keje malas aku nak serve korg hahaha.

3 comments:

Seri said...

heheh gitu erk!! haha ko ni mmg la kene blkon sket time keje..aku pon akleh bla ngan ayat ko..

hehe selamat jadi plastik untuk brape bulan lagi ko keje kat situ?? haa mik ko..dua soklan serentak..

niNiE said...

heh...cam menarik je care ko promosi pizzahut ni...ni yang rase nak dtg mkn pizza kat tmpt ko keje...layan aku elok2 k....hahaha

The Dark Kazuya said...

@ninie
bole je kalo nak dtg janji time byr ko tinggal la tip beso2 skit. rm10 ke, rm50 ke baru aku lyn mcm raja. ko xpyh kotorkan tgn aku siap suap lg hahaha

@seri
aku keje dlm sebulan lebih je. bulan 7 dah nak sambung sam baru. lepas sebulan keje aku akan menjadi plastikman hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...