06 October 2009

UiTM dah block Facebook, jom kite hack kasi bole bukak balik

aku ari2 bwk laptop gi kelas pasal nak main facebook punye pasal. dah la berat 2.5kg, tambah ngn external hdisk aku 1terabyte berat nk mampoz (haha saje nak berlagak), maka lebih kurg 3kg la aku bwk gi kelas ari2. tu tak masuk lg buku2 ngn fail2 mmg nerd gile la rupe aku dah mcm mat despatch plak. baru aku tau cmne perasaan org mengandung bwk baby 3kg dalam perut huhuhu. takpe facebook punye pasal aku sanggup mengandung, eh silap, bwk ‘baby’ aku yg 3kg tu.

tapi alangkah terkejutnye aku pabila tetibe plak UiTM block facebook plak. slalu diorg block friendster je. hampeh tol. xpe aku slalu gune ultrasurf, tapi bile aku gune die pn kene block gk.maka dengan pecah kepalanye aku terpaksa mencarik cara lain utk surf facebook.

sebelum tu ni ade skit brief pasal proxy server.aku pn xpaham sgt pasal bende ni, tapi yg aku tau, setiap kali kite masuk internet, kite akan disetkan dgn IP address sebagai identiti kite kat intenet tu. IP malaysia sebagai contoh telah diblock dari website www.veoh.com (ni website video yg best, lg best dari youtube pasal bole tgk movie online). so kalo kite pkai proxy, kite akan menggunekan IP address dari negara lain(kalo proxy server tu luar negara punye la), so kite xkan diblock oleh veoh.com lg, pasal die ingt kite dari negara lain. satu kelemahan proxy server ni adelah slalunye connection akan jadik lembab pasal terlalu ramai orang yg gune IP address server tu, menyebabkan line jadik jem. tu pasal kdg2 ade org wat bisnes jual username dgn password proxy server utk cover duit maintenance server tu.

slalunye org akan jual VPN (virtual private network) utk memudahkan korg tukar IP korg, dan VPN ni korg saje yg bole gune, xde org kongsi2 so sgt laju la kirenye. tapi VPN ni xde yg free, bole kate sume bayar. tapi aku baru2 ni dah jumpe VPN free, nama die HotspotShield. sementara korg bace2 tutorial ni elok la korg download dulu software tu kat atau .

 

orait nak gune die sng je, install pastu klik. tu je sng2 senang. die punye speed mmg puas ati la. biase la ni VPN bukan proxy cikai2 punye. tapi kenape VPN yg berbayar ttibe bole dpt free pal? pasal die disupport oleh advertisment. maksudnye nnti dalam internet browser korg akan ade iklan menyibuk kat belah atas tu. korg bole padam iklan tu tapi nnti kalo page tu refresh die kuar balik. nak wat cmne lyn je la..bende free jgn byk songeh plak

Capture

kat atas tu ade banner iklan la plak…xpe janji bole masuk facebook

Capture2

interface die sempoi je. xde setting2 yg pening pale. tekan connect/disconnect je

so..dengan ini aku ucapkan selamat berfacebook kat uitm balik. rasenye yg ni uitm xbole block pasal ni private server, xtau la plak kalo ttibe bole block ke, company ni bungkus ke, tuhan saje yg tahu huhuhu. sebagai disclaimer, aku menasihatkan korg gunekan internet di uitm untuk tujuan pembelajaran ye. jgn abiskan bandwidth utk download bende2 mangarut2. setakat lyn facebook tu xpe jgn gi bantai download movie plak. kang uitm potong internet trus tau la korg.

ok tu sajelah. adios

6 comments:

Azri Khair said...

wei...kalo pakai mende ni speed download bleh tambah ke????

Kazuya Student Mode said...

speed depends kat ISP ko la.xkan la pkai dialup bole laju pkai VPN ni

sesumpahkelate said...

bile nk update ni encik..hehe

Kazuya Student Mode said...

daku tgh final exam ni so xde mase nk update.tggu mybe tgh bulan 11 nnti ade post baru

Anonymous said...

salam...masih boleh guna ker sekarang ni? apa lg kelemahan dier slain iklan2 tu?

Kazuya Holiday Mode said...

ya masih bole gune lg stakat 25/01/2010 ni. websense susah nak block pasal die VPN. yg hampeh skit adelah die akan tukarkan search engine korg jadik ask.com. pastu kdg2 die kuar popup website www.rss2search.com yg agak menyemak. yang lain sume ok je

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...