03 August 2009

A TRIP TO KEDAH

UiTM satu malaya cuti seminggu pasal babi, eh silap selsema babi. maka dengan itu plan aku dah lari. slame 2mggu aku dan bebudak Seketeriat Mahasiswa FSPU(akan disebut sebagai seki selepas ini) bertungkus lumus nak menjayakan Sukan Antara Fakulti 2009(SAF) dgn harapan yang menggunung untuk menjadik juara keseluruhan. elok2 perasmian sukan, uitm trus cuti. hampeh penat gua carik player, sampai demam2.

so..utk mengisi masa lapang seminggu tu, ingt nak lepak ngn member2, tapi lupe plak U lain mane cuti lg. so aku roger awek aku yg tercinta aku nak gi kedah jumpe die. nape jauh sgt awek aku dok sane? ati suda jatuh, ape mau buat ma…hahaha.

nak dijadikan cite, aku ni sgt2 la anak jati selangor, yang tak penah gi naik bas sorg2 gi negeri orang. pegi rombongan tu penah la, tapi nak gi sorg2 tempat yg aku xde sedara kat sane mmg la satu pengalaman yg baru bagiku (skemanye ayat..)tapi takpe, bob kwn aku die dok sane, so aku akan menumpang uma die la.

tiket dah beli, baju dah pack (4helai je pun huhu) esok nak gerak. sgt excited smpai xbole tido. dh lame gile xjumpe awek aku huhuhu

DSC00142

maka dengan excitednye aku pun tggu kat sksyen 17 ngn alwi (die tlg anta aku naik keta,moto aku letak kat uma sewa), smbil minum2 kat gerai blakang tu. dgn selamba kitorg minum smpai tak sedar bas dah blah. hampeh tol. brader kat kaunter bas tu ckp bole kejar lg bas tu, pasal nnti die brenti amik org kat Klang plak.kami pun mengimpak maksimakan diri, tapi pasal masing2 xpenah naik bas, kami xtau stesen bas klang dah pindah tempat lain. penat je pusing2 dekat sejam kat bandar klang tu mcm org bodo.

hish byknye masalah.xpe awek punye pasal beli tiket baru la

alwi rase bersalah pasal die aku tertinggal bas, so die pn payung gk utk duit tiket.oleh sebab tiket baru tu malam, so aku kene la mengabihkan masa kat uma die kat sksyen 11. (ye..kwsan tu uma lord, die mmg anak datuk pn huhuhu). lunch abah die blanje makan kat Nando’s, malam plak dinner kat seafood tomyam kat seksyen 9. mmg nak meletop perut gua. time kasih datuk lain kali blanje la lagi. bas gerak pkl 10, awal2 gua dah terpacak kat stesen bas. lubang sama jgn jatuh 2kali bebeh.

dlm bas aku xbole tido. still lg excited akhirnye gerak gk aku gi kedah. uii syoknye. dlm pkl 5 dah sampai alor star aku kol bob soh amik. aisey, x angkat la plak. selepas 20kali cubaan, aku givup. carik surau, solat subuh, pastu boom tidoq. dlm pkl 8 bob kol aku balik, nasib baik la die jenis bangun awal kalo tak merempat aku sorg2 kat sane huhuhu.

sayangku, abg dtg ni..hehehe

DSC00148

ya..uma bob dekat kaki gunung jerai. sgt la nyamannye. dah la sume org ckp kedah, xpaham aku ape diorg ckp huhuhu. xpe blaja bahase org kampung mertua sng nnti hehehe. uma awek aku kat sawah kat sg pisang. aku nak pegi die tak bagi. blom redi nak bagi aku jmpe mak abah la tu. aku letak brg uma bob jap, pastu gi merayap kat aloq staq. destinasi pertama : menara alor star

SDC10234 xde la best sgt tower ni, rendah je. tapi bile dah ngn awek mane2 tempat pun seronok hehehe. lepak2 je atas tu, sembang2, tanye kabo (mcm la ari2 x main msg huhuhu). bayaran rm6 sorang, awek aku payung. guard tu dgr aku ckap KL, so die tau la aku ni tourist. die suggest kitorg gi muzium padi, ade mesin simulator camne rasenye menjadik padi yang masuk dlm mesin. lain kali je la pakcik kami pegi ye…

Destinasi kedua : City Plaza

SDC10236

awek aku ckp sini la tempat paling happening kat aloq staq. ade McD, wayang, bowling. kire ok la. lepas melantak bubur ayam yg sgt sedap (orang blanje mmg la sedap hehe) kitorg gi tgk wayang plak. Cite lawak arahan Kabir Bhatia, Setem tajuk die. ingt nak tgk Skrip 7707 tapi xde plak aritu. Movie tu kecik je, ade 2panggung je. kire ok la cite tu lawak gk (ahh..hari ni xde bende yg xbest, sume best muahahaha). ari dah nak petang, nak gi mane ye lepas ni. Jom ke destinasi ketiga : Pantai Murni

DSC00151

wah..sgt romantik la lepak sini. tgk sunset same2 (tak nampak sunset pun, awan byk sgt). pantai ni xde orang mandi pun, mmg port utk lepak je. sgt la best dpt mengabihkan waktu ngn org tersayang, ari2 dok msg arini dpt jumpe rase mcm nak peluk2 je hehehe. aku baik wei pegang tangan pun tak. sape kenal aku tau la aku ngn pompuan cmne. mereka makhluk yg perlu dilindungi dan dihormati.chewahhh

ari dah nak malam..die gi anta aku balik uma bob. apesal sedih plak ni, ish cover macho cover macho. alah die pun tau aku sedih nk tgglkan die. xpe tggu aku abis blaja wei dah keje leklok nnti aku dtg minang ko hahahaha

ari esoknye, uma bob wat makan2. aku pun tlg same la. dah dok numpang uma org xkan dok makan je ye tak. siap basuh2 pinggan lg, anak sape la ni ish2. bile diorg ckap ngn aku, masing2 kene cakap KL pasal aku kurg nak paham skit laju sgt depa ckp huhuu. ni list perkataan yg aku baru blaja:

  1. ayaq – air
  2. lapaq ayaq – haus
  3. nyok – kelapa
  4. lanjut – slow
  5. martul – hammer (apesal aku translate bi plak ni)
  6. tokong – tauhu
  7. kopek – wallet
  8. anak haremm – ntah diorg asyik ckp bende ni je
  9. biaq pi la – let it go
  10. pungkoq – bottom/behind parts of something (bontot le tu)

takpe slow2 aku blaja bahasa kedah nnti. sng nak communicate ngn mertuaku nnti hahaha. aku suke kedah, suke orang kedah, suke orang kg pisang sg dedap. adui kronik dah aku ni. bile la uitm nak cuti selsema babi lg..

DSC00144 DSC00145 DSC00146 DSC00147 DSC00149 DSC00150

4 comments:

NoRLi said...

ko g kedah ckp kat mak ader program menda??

kantoi eh...

:P

cepat abis blaja..ko minang anak orang kena langkah bendul dulu...

siap2 la hadiah utk aku gak...hahaha

Kazuya Student Mode said...

wahahaha kantoi sudey. program la tu kuar jalan2 janji balik on time hahaha

Seri said...

haih,,jaan berdating..kerumah awekx.. moge berjaya, muaagga~

spade said...

ingt ade program yg best2..tgk2 jmpe marka....hehehe...

menarik tul tgk pemandangan kampung tu....terkenang kampung halaman sendiri...cewwahhhh..=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...