29 May 2009

In Memory of Jaya Supermarket

korg msti tgk berita kan? ala, pasal jaya supermarket yg nak dirobohkan, tetibe runtuh plak. mengorbankan 2 pekerja indonesia, dan ramai lg masih ilang. takziah wat keluarga mereka yg terlibat.

aku ade byk memori ngn jaya ni, pasal ini la port aku ponteng mase form1 n form 2 dulu. mase tu aku skola kat Bukit Bintang Boys Skool, Sksyen 14, PJ. Kat sini la aku blaja ponteng, blaja main snuker (smpai skg xpandai2), blaja isap rokok (yg ni aku pandai), blaja ngorat awek (budak2 skola sri aman ngn asunta kdg2 lepak sini), n mcm2 perkara negatif la. mmg bagus tempat ni saye suke sgt.

kat jaya ni ade kedai cold storage yg dah berkurun kat situ dari stat die buka tahun 1974 (sumber: wikipedia). aku tau pasal kat tangga spiral die sebelah cold storage tu ade gmbo2 time die baru bukak. dulu ade arked main game ngn snuker kat situ, pastu kene rush nape ntah trus tak bukak. dulu situ la port aku. belah atas skit tingkat brape ntah aku xingt ade kedai game. kat sini aku blaja merembat cd game tanpa kantoi. hebat tol aku ni. tu la sape soh jual cd cetak rompak, pilihlah yg original hehehe

kat dpn jaya ni ade starbucks, aku penah 2-3kali je minum sini tu pn kawan blanje. rase heaven sgt time tu ye la xpenah merasa minum ice blended. budak kampung la katekan. Area Jaya supermarket ni bahaye skit nak ponteng, pasal kdg2 guru disiplin lalu meronda nak tangkap budak. aku ingt lagi Mr Wong dgn lg sorg cikgu india (aku lupe name die) dok cari budak ponteng. sng je nak carik, sesi petang ade mcm lencana kat kolar baju, sesi pagi ade lencana lain plak. kalo kantoi bersedia la utk lari huhuhu

Seberang jalan Jaya ni dulu ade Metrojaya, dah bungkus lame dah, ganti ngn Digital Mall, tmpat jual barang komputer mcm Low Yat. pastu ade McD, tempat aku slalu lepak gk mengabihkan mase. depan skit ade kedai buku (lupe gk namenye,tapi still ade lg smpai skg). kat sini aku suke mencurik2 bace buku tak senonoh ngn member2 (dah diorg jual aku bace je la). kat atas kedai buku ni ade cyber cafe name die Infinity. Mmg port bdk2 skola aku. time tu tgh gile main Counter Strike, sanggup ponteng semata2 nak main. Kdg2 Mr Wong dtg rush tempat ni gk, mmg berterabur budak2 lari. Nasib aku xpenah kene lg.

Dpn lg skit satu row ngn Digital Mall ade pasar basah. Pastu dpn lg skit (brape byk depan da..) ade masjid. kat sini aku solat jumaat pastu makan cendol Maple kat bawah tu. Sedap wo cendol die. Dibawah terik matahari, dicampur ngn peluh macha tu, menjadikan cendol die lebih enak dimakan hahaha. geli sial tgk die wat cendol. abis dgn tgn je die kepal ais tu. kat leher ade tuala good morning dah basah ngn peluh. pastu die bkn reti ckp melayu pn, dok jerit "maple,maple". tu pasal name die cendol maple. dah takde kot skg, mase aku form 1 pn die dh tua gaban.

Agak malang la bagi penduduk Sksyen 14 bile Jaya Supermarket terpaksa dirobohkan utk memberi laluan kepada pembangunan baru. Kawasan situ mmg agak jem pasal kedudukan agk strategik. Kat blakang ade perumahan, dpn skit ade lot kedai. pastu ade 2bijik sekolah dkt ngn situ. So mmg padat la. Tapi keje merobohkan Jaya Supermarket secara berperingkat menjadi bencana bila die runtuh time org tgh keje kat situ. Andaian awal mengatekan bangunan tu tak dapat menampung load dari 8bijik excavator yg tgh dok atas bumbung die. tapi xlogik la plak pasal dalam gmbr menunjukkan coloumn bangunan tu mcm patah, seolah2 bangunan tu tak direka utk menampung it's own weight. maybe ade penambahan floor secara haram tu aku xtau la. tapi ikut ape yg aku blaja slalu kes2 cmni jadik sebab contractor nak siap cepat n xnak bagi MPPJ validate bangunan tu.



Cube tgk gmbo tu..nampak kan cmne coloumn die patah kat bawah. kat belah atas tu ade la beberape bijik excavator berguling2 xsempat nak lari. Sape la yg design bangunan ni ish2.

Ape hikmah disebalik kejadian ni? well, die menunjukkan kegagalan arkitek, engineer or contractor utk menjalankan tugas. byk rasuah la ni. tapi disebalik itu, bgusla die runtuh skg, cube kalo die runtuh time aku tgh syok ponteng kat situ. msti aku tak dpt tulis blog ni pasal dah mati.

ape2 bende yg terjadi ade hikmahnye. ape yg dah lepas bia je la lepas. carik jalan supaya bende tu tak berulang lagi. Lubang yang same jgn jatuh dua kali.(Pepatah ape ntah ni aku dah lupe) Bia la Jaya Supermarket bersemadi dalam memori.huhuhu (emo la plak)

adioss

2 comments:

niNiE said...

weih....aku nye site design last sem kat sini la..ss14 pj...kat area housing seblah kedai mamak...yg ade playground tu...

Kazuya The Pizzaboy said...

oho aku tau tempat tu. kalo ko pegi sane tgk belah atas gelongsor yg mcm paip tu aku ade tulis Zaman Was Here. xtau la ade lg ke x dah lame sgt huhuhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...