08 December 2009

Orang bujang buat kek

saye bujang. saye juga buat kek. maka jadilah tajuk post ni orang bujang buat kek. cite banyak xgune..sediakan pen dan kertas salin resipi ni ye..

bahan-bahan:

DSC00167

teloq 4bijik (kalo kat uma sewa aku beli seringgit 3bijik, so 4bijik dalam singgit tigeposen la kot)

DSC00170

butter 250gram yang dicairkan (xingt la harga die. kurg rm5 kot. pi tgk kat kedai)

DSC00177

tepung kek premix (ko ingt ak reti sgt ke nak wat menatang ni..beli yg siap mix sudey..)

ha.. tu je yg kite perlukan.sgt sempoi. so ni cara2 nak wat kek itu..

DSC00166

masukkan tepung premix dalam mixing bowl

DSC00168

pecahkan teloq sebijik2 sambil mix gune mixer. kalo nak exercise bole la pkai tgn. mix kelajuan medium selama 60saat. jgn lebih kalo tak nnti meletup

DSC00169

ha skg adunan suda jadi rupe cam gini.jgn makan lg kang sakit perut.

DSC00171

masukkan butter yg dah cair tu. mix lagi selama 5minit pada kelajuan low.

DSC00172

mix…mix…mix…zzzz….eh tertido plak

DSC00173

sementara tgh mix tu mintak sape yg xreti2 nk tolong pegi sediakan bekas yg siap lining dengan baking paper.

DSC00174

tuanglah adunan yg dah siap mix dengan penuh kasih sayang..

DSC00176

ha bende2 ni jgn makan plak ye. asyik nak makan je keje korg ni. dah2 tolong aku buang sampah ni

DSC00180

selepas itu, panaskan pengukus anda bia sampai air dalam tu menggelegak gile babi.pastu kukus adunan ikut suka korg. jgn risau kalo pkai pengukus kek mane bole hangus

pi wat keje lain sementara nk tggu siap

DSC00181

selepas siap, saye mendapati kek saye rupe mcm otak. oleh itu saye namakan kek ini kek mentega otak hang

DSC00182

biarkan sejuk pastu ape lg…balun la.

tu saje.adiosss

7 comments:

azri khair said...

kek ko bantat...hahaha..tak naik dgn betul..huhuhu.tp ok la 4 starters..muhahhahha

Kazuya Holiday Mode said...

ahhh dalam perut sama je. kalo pkai oven baru la bole naik. ade ke org wat kek kukus jadik mcm kek span

brotherSKL said...

rajinnya buat kek ek..ni kek apa hah, putih je..?

Kazuya Holiday Mode said...

kek butter @ kek mentega. nnti aku nk wat moist chocolate cake plak.tgguuuu

fariha yang chumel said...

weh..klaka dowh..tergelak aku bc..senget gak kan ko ni..pandai dowh ko wat kek.aku seumur idop aku x pena weh wat kek.bangga weh aklu nagn ko.

Kazuya Holiday Mode said...

hoho kek xjadi pn ade org bangga ke huhuhu.

tinta emas said...

ni namanya bujang ok.. macam dalam buku mimi salleh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...