17 November 2010

Dr Lav: Formula Rangga

*arini Dr. Lav cube nak cakap dalam inglish*

i hev bin bizi for a wail nau bikos i stadi not finish. tudey i finish mai las paper exam en i wan tu tulis balik mai blog after not tulis long long taim

ok, itu sgt pelik. maka dengan last paper gua berlalu pergi dgn jayanya pada hari ini, maka gua dah pun berjaya menamatkan semester 4 dengan jayanya, maka gua ingt nak tulis balik blog yg dah lama kene tinggal ni dengan jayanya, maka gua pun dah takde idea nak tulis ape dgn jayanya, maka dengan itu aku nak perkenalkan kat korg Formula Rangga yang telah terbukti dengan jayanya.

QUESTION 1

Please explain briefly about Teori Rangga and it’s origin (25marks)

oh, mcm soalan exam lah.

Teori Rangga ni gua dpt mase layan cite Ada Apa Dengan Cinta. mase tu form 4/5 kat skolah teknik. ala,time tu hormon membuak2 dan keinginan utk berkapel adelah tinggi. Sape xpenah tgk cite Ada Apa Dengan Cinta? ha anda yg xpenah tgk bole pegi mati skg. hero dlm cite ni adelah Rangga, seorang mamat yg bajet cool muke ketat tp ade awek cun minat kat die.

maka selepas gua tgk cite tu, gua terfikir…tapi gua tak ingat gua fikir ape. oleh itu gua fikir balik…ha..kenape tidak aku cube menjadi rangga selama seminggu kat sekolah? okey, sebelum itu, kite kene kenalpasti camne nk jadi rangga.

  1. muka mestilah kacak (done)
  2. tak bole senyum sepanjang peRanggaan
  3. hanye bercakap apabila ditanya, itupun sepatah
  4. time kelas duduk baris blakang skali, sorang2
  5. elakkan sebarang perhubungan (bersembang, gelak2) dgn sape2 pn

 

senang ckp anda akan jadi seperti gambar dibawah:

  1. nottalking

tapi jgn wat muke sengal, ekspresi wajah adalah sangat penting. kalau diperhatikan, muke rangga same je xde ubah2. muke die mcm marah, dengan kening yg ditekan seakan menahan kemarahan. senang ckp ko try la wat muke cmni

rangga

ha..dapat tak? maka sekarang anda dh siap sedia utk menjalankan teori Rangga.

Fasa ‘takde pape…’

fasa awalan ini memerlukan pengorbanan yang tinggi kerana korg tak bole bersembang kosong LANGSUNG. hanye bercakap bende yg perlu saje. elakkan dari bertanya soalan. kalo xde org tanye mmg xbercakap 1 hari la jawabnye korg. dalam fasa ini korg akan ditanya soalan yg sama iaitu : Ko kenape? Demam ke?.

kalau soalan ini dh ditanya, maka fasa pertama ini sudah mencapai objektif. soalan itu haruslah dijawab dengan jawapan ini: Takde pape..

Jawapan itu harus diulang walaupun rmai yang bertanya. tolong jgn tambah apa2 pada ayat tersebut, okey.

Fasa “aku cakap xde pape la..”

selepas fasa pertama berjalan dengan lancar, korg dah bole masuk fasa kedua, ala senang je, korg stay meRanggakan diri sampai la target korg tanye soalan ni : Ko kenape wei? risau la aku tgk

Maka jawapan utk soalan tersebut : Aku cakap xde pape la..

boleh juga ditambah dengan perkataan ‘tak paham bahasa ke?’ , atau ‘ko jgn sibuk hal aku’. perlu diingatkan jgn mencarut atau memaki target kerna ia akan melukakan hatinya yg rapuh umpama kaca terhempas ke batu caves.

Fasa “sayang gk ko kat aku kan?”

ni fasa terakhir sebelum korg nk mengabiskan keRanggaan dirimu itu. fasa ni tak selalu berjaya psl kalau lama sangat korg Rangga, org lain dah muak nk tanya. fasa ni bole dikenalpasti bile target korg mula bertanye secara peribadi pasal keRanggaan korg melalui medium yg berlainan seperti, sms,surat, emel atau facebook. di kala ini bole dikatakan Teori Rangga ini dah mencapai objektifnye.

ape objektifnye?

ha..ini utk mengukur kadar keperihatinan target korg.kalo dh lama korg meRanggakan diri pun die wat bodo je, korg xpyhla berharap sgt. kalo die terus bertanya sempai fasa ketiga, maka bole la try ayat masuk jarum mane tau lekat plak ahahaha.

so, kepada sesiapa yg nk try tu try la atas risiko anda sendiri. kalo jadi kawen jgn lupe jemput gua ye ahahaha

Love,

Dr.Lav

5 comments:

Khair said...

Gua la buktinya..hahahahaha

Kazuya said...

aku terasa seperti neil patrick harris

cik ain said...

hye abg faharennnn ! sile ke blog saye ye .. nurainzainalabidin.blogspot.com . timasey ! :)

Anonymous said...

sy suka rangga. :)

Kazuya said...

cik ain : dah jd follower pn. follow aku tau

anony : rangga best. rase mcm nk tgk balik plak AADC

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...