02 June 2009

Pizza Hut Daily Report #7

hari ke 14...em... dah 2mggu dah aku keje. setiap ari wat bende yg same so tak rase tol masa berlalu. mggu depan nak gaji dah, tapi aku punye lmbt masuk pasal aku tak sempat nak bukak akaun maybank. asyik keje je mane ade time nak gi bank. aku plak cuti ari sabtu bank tak bukak la. xpe bia lmbt janji dpt gaji. xde la kosong je wallet aku ni huhuhu

rase mcm tak berbaloi plak keje pizza hut ni. bukan tak tahan penat, tapi kos pengangkutan tggi sgt. aku gi keje naik tren, sehala dah rm2.30. pegi balik dah rm4.60. seminggu keje 6ari, so kos seminggu dah rm27.60. sebulan 4mggu so total jadik rm110.40. gaji aku sejam rm3.50, sehari keje 7jam (bos tak kasi keje lebih, nak saving la tu) so sehari dapat rm24.50. seminggu 6ari so jadik rm147.00. sebulan 4mggu so gaji kasar aku dapat rm588.00. kalo deduct KWSP 8%, gaji aku tinggal rm540.96. tolak ngn kos tren tinggal la rm430.56. ni tak tolak minyak moto (aku pegi stesen naik moto la,bkn jalan kaki), duit parking (mcm cilake, parking byk anjing pn nak kene byr), duit makan (slalu dapat staff meal piza free tapi kdg2 melantak tempat lain gk), duit rokok (ye,ye saye tau merokok membahayakan kesihatan. sekotak 2mggu ok tak?), duit topup,(ksian cayang aku lame tak gayut) dan kos2 overhead yg lain. kire deduct rm50 la sbulan utk blanje2 so tggl la gaji bersih aku dalam rm380.56.lepas la nak byr sewa utk sem depan utk 3bulan.

mcm desperate sgt aku ni ek? takde la kering sgt wallet aku ni, just bile aku pkai duit sndri nak blaja baru la rase rajin skit. ye la keje penat2 jadi kuli utk melanjutkan pelajaran..wah mcm dalam drama plak huhuhu. rembat ptptn sudey..sem dpn aku tak bercadang nak beli pape pasal laptop dah gempak, (ehem ehem) henset pn canggih (ehem ehem ehem), tinggal nak byr bile telepon aku yg dah dkt 4bulan tak byr ni (aisey potong btol la baru nak bangge diri).

jadi golongan bekerja skg ni dah bukak mata aku kepada byk perkara (apahal ayat skema plak ni?). golongan bekerja ni terima byk sgt stress/tekanan. stat dari nak pegi keje, time keje, sampai la balik keje. stress je manjang. aku pn dh jadi stress pasal tak puas ati ngn org2 yg naik komuter ngn aku. dah la aku keje 7jam nonstop tanpa rehat dan tak makan (serius ni, masuk pkl 10 abis pkl 5, takde break, trus balik), keje berdiri tak bole duduk, dengan kaki yg lenguh kene berdiri plak dalam tren. setengah jam baru sampai stesen kuang. mmg pecah pala lutut aku ari2 cmni.

ari plak aku menjadi lebih hangin pasal aku tggu tren dalam pkl 5.30, pastu tren penuh plak. aku tak kisah kalo penuh sebab betul2 penuh, tapi yg ni penuh pasal mangkuk2 tu sume dok himpit depan pintu. area tengah kosong sekosong-kosongnye. kalo ade budak kecik die bole main golek2 kat tengah tu. apahal plak sume nak dok kat pintu? tau la nak senang kuar, tapi timbang rase la bagi aku naik. stesen aku jauh lagi dok tengah pn xpe. dah tu aku mntk masuk dalam sume wat bodo je. sgt jual ikan btol (selfish). orang tua yg patut dihormati dan diberi laluan time naik tren plak yg lg teruk dari budak2 muda. org tua la yg dok himpit gile2 janji die dpt naik. aku tak dapat terima la apasal sume org dok himpit kat area pintu tren. bodo sungguh.

dengan ati yg panas aku ngn midi (die balik skali ngn aku pasal die tumpang moto aku dtg stesen ari2) pun memaki hamun secara spontan org2 kat dalam tren tu. dah la next tren lg setengah jam. aku sempat tido plak time tunggu tu. patut bwk tilam bantal skali puas ati aku. bile next tren dah smpai, ade gk mangkuk2 yg dok himpit kat pintu tapi kat area tengah takde la kosong sgt. rupenye tren yg 1st tadi tu pkai design lame KTM Class 81, design yg lame tu la. kerusi dalam die mcm design bas ekpress, pastu takde pemegang kat ats, kene pegang kerusi orang. yang aku naik ni KTM Class 82 or Class 83, aku tak pasti la. tapi ni design bgus skit, tempat duduk kat area tengah mcm bas rapid KL, so orang bole berdiri kat tengah2 bole pegang tiang kat tengah. design pintu die pn lain, 81 pintu betol2 kat hujung setiap koc, 82 ngn 83 pintu die tak hujung sgt, so mangkuk2 tu bole berhimpit beramai2 dengan selesa.

patut KTM jgn la pkai koc yg lame 81 tu time peak hour..orang2 KL ni mane ade simpati. Janji diri sendiri lepas. mmg aku balik pkl 7 ari2 kalo die teruskan pkai 81. bawak la tren panjang mane pn, orang dok kat pintu gk. stress aku huhuhu.

tu je la kot aku nak membebel. ha sape 2nak gi tanjung malim, skg komuter dah sampai sane dah. sape2 yg tak penah naik tu, cmni caranye.mule2 beli tiket tanjung malim, naik tren rawang. sampai rawang korg tukar tren gi tanjung malim plak pkai tiket yg same. dah sampai tanjung malim, korg kuar dari stesen die, pegi kat kaunter pastu jerit "Bodo punye komuter kesian zaman balik keje lambat. Stress die tau tak" Bole ek? Pliz3...hehehhe

adioz

3 comments:

Seri said...

gile la ko niman..siyes aku terbyg ko jerit betul2 kat kaunter tuh.. hahahahaahahah

Kazuya The Pizzaboy said...

ish takde la aku nak gi wat gile jerit kat kaunter tu..huhuhu. simpan dulu dalam ati dah nak meletop nnti aku bakar terus stesen komuter tu puas ati aku hahaha

NoRLi said...

rokok 2minggu ok??

hmm...agak2 kalau mak maki ko 2 minggu sebab rokok tue ok x??

hmm.......

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...