24 June 2009

Jack of all trades, and master of none

alkisah

Peribahasa pada tajuk diatas mengisahkan pasal sorg mamat bernama jack. die dah belajo byk bidang. tapi walaupun die dah blaja byk, tapi xde bende yg die betol2 expert. jack ni idop time2 lanun (mcm cite pairet of karibien tu), so die blaja pasal ilmu laut skit, ilmu main pedang skit, ilmu hisab skit, ilmu alam dan manusia serta ilmu merompak uma orang. tapi disebabkan die takde bende yg die btol2 mahir, die mengalami kesukaran mendapatkan keje walaupun menjadi orang jahat. pasal die tau skit2 je, bknnye expert pn. sape nak upah org yg tau sikit2 je pasal keje ye tak? akhirnye jack ni menjadi orang miskin pasal xde keje walaupun die blaja mcm2, tapi xde bende yg die btol2 expert.

di zaman moden ini, aku dah jadi mcm saudara jack kite tadi. pasalnye, aku skg dah blajo 3elemen dalam engineering, elektrikal, mekanikal n civil. dulu time teknik aku blajo elektrik n elektronik, lepas spm aku amik diploma mekanikal, skg sambung degree aku amik degree in quantity surveying(pecahan dari civil enginering). wah handal betol aku ye..sume bende aku nak blajo. mule2 bangge la org puji aku cmtu, tapi lepas aku mendengar cite jack seperti diatas, aku rase cuak. btol gk ye, mane ade dalam iklan keje mntak kelulusan dalam elektrik,mekanikal n civil. satu cukup la,janji betul2 expert dalam bende yg die apply keje tu.

yg menjadi masalah aku skg, cita-cita aku nak involve dalam bidang robotik. terlalu byk terpngaruh ngn cite katun robot kot. tapi kite kene berpikiran jauh la. dulu dah ade IT boom, so aku expect lepas ni akan jadik Robotik boom plak, setiap uma akan ade sebijik robot. takpun ttibe perang dunia ketiga tercetus, kuasa besar sume gado pkai robot. wah syok ni huhuhu. imaginasi lebih? tak jugak. dah byk robot peperangan tgh direka. tinggal nak design sebijik transformers je blom dapat wat lg.

so..berbalik pade tajuk asal, aku sebagai jack pada zaman moden skg ni xkan la nak jadik mcm jack pirate tu. penat blajo macam2 last2 xde keje plak. oleh itu, utk sem baru ni aku berazam utk membuat peribahasa baru, Zaman of all trades, and master of robotics muahahahahaha.

2 comments:

Anonymous said...

lepas ni blehla ko transform diri sendiri jadi megatron

Kazuya The Pizzaboy said...

ape brg megatron wei starscream la best jadik jet pejuang. megatron punye jet buruk huhhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...