03 June 2009

x86 VS x64? apebende tu?

Aku baru beli sebijik laptop bulan 2 aritu. Masuk je PTPTN aku trus rembat sebijik pasal dah lame teringin nak beli. Walaupn aku kire mahir gk dalam bab menggodek2 komputer ni, sebenarnye aku tak beli pun. sume aku blaja pkai org lain punye pc. Aku pn tak penah gune laptop, so terkial2 nak gune mouse touchpad die tu huhu

Aku punye laptop ni brand Compaq Presario CQ40-310AU. Pkai processor AMD Turion X2 64 2.1GHz, Ram aku pasang 3gb(ingt nak naik 4gb,tggu loan masuk nnti), Hard disk 250gb (dah penuh pn, ingt nak rembat sebijik external hdisk kot. 1Terabyte ok gk), Grafik ATI Radeon HD 3200 dengan 256mb dedicated memory dan shared memory bole naik smpai 1gb ikut pada Ram, integrated Altec Lansing Speaker, ade integrated 5in1 memory card reader. tu je la tak power sgt. agk menyesal gk la time aku beli pasal laptop ni takde bluetooth, takde pci slot (tempat korg nak cucuk device mcm tv tuner). kire laptop aku ni agak basic la, janji bole pkai. time tu aku beli RM2000, agk mahal, n aku menyesali perbuatan itu huhuhu.

utk menebus kembali perbuatan membeli tanpa berfikir panjang, maka aku dah bikin laptop aku ni kasi software bagus2 skit, so takde la boring sgt. aku pkai Windows 7 (paling latest ni, blom jual pon, microsoft tgh testing lg), pastu windows 7 tu plak aku pkai version 64 bit sebab processor aku AMD turion X2 64. kelebihan pakai x64 ni adelah die bole gunakan Ram korg secara maksimum, so aku pkai 4gb Ram takde hal punye. Kalo pakai x86,(ala yg slalu korg pkai ni la) Ram korg ade had sampai 3gb je. lebih daripada tu die tak gune pn Ram tu. buang duit je beli. Lgpun, pada masa akan datang, microsoft dh announce dah takde lg dah x86, sume akan tukar x64, so baik korg biasekan diri dari skg, tak byk beza pn, try dulu baru tau

so pade yg dah pening2 pale xpaham ape aku cite ni, aku akan summarizekan ape itu x86 dan x64


x86
  1. merujuk kepada chip architecture. tak payah faham la aku blaja skit pun dah pening. x86 ni kalo ikut sejarah, merujuk kepada Chip Pentium. Pasal time tu Intel dah berjaya cipta chip yg mampu memproses 32bit data. Nama chip tu Intel 8086, short form die x86, pastu die rename jadik Pentium, supaya senang nak die daftar paten.
  2. sape2 yg pkai processor Intel Pentium 1,2,3,4, sume tu x86 punye architecture. AMD K5,K6, Athlon, Athlon XP pn x86 gk.
  3. Operating System (OS) yg bole digunakan utk x86 pnye chip ni adalah Windows 98, ME, XP, Vista. Kalo korg try install XP 64 atau Vista 64 kat chip kat atas msti tak bole, pasal architecture die lain.
  4. x86 die hanye bole pkai 3gb Ram sahaja, so kalo korg teringin nak tambah ram, usya dulu processor korg x86 ke x64, pastu tgk korg pkai windows ape. kalo sume x86, xpayah beli, membazir je
  5. bole kate 90% pc kat dunia ni pkai x86, so sebenarnye korg tak payah nak pening pun. beli je cd software kat kedai tu sume bole pkai kat pc korg

x64
  1. chip x64 berupaya memproses data 64bit, dua kali lg tinggi dari x86, so lg better dan power la kebolehan die memproses data senang ckp
  2. chip x64 keluaran intel adalah Pentium 4 Prescott, Core 2, Atom, i7. AMD plak Athlon 64, Opteron, Phenom, VIA Nano. Senang ckp sume yg baru2 ni sume dah bole jalan x64.
  3. x64 punye OS adelah Windows XP 64bit, Vista 64, Windows 7 64 (yg ni aku tgh gune skg)
  4. gune byk ram utk running, pasal die bole jalan 64bit process. Minimum kene pkai 1gb ram, maksimum 4gb. kalo x86 max ram bole pkai 3gb je.
  5. masih lagi sikit software yg direka utk x64 ni, tapi korg masih bole gune software x86 yg biase, kdg2 je ade masalah skit.

so ape yg jadi masalah skg? baik korg stay je dgn x86 yg korg gune skg btol tak? takde pening2 pale. sebenarnye microsoft nak wat perubahan kasi sume org gune x64, supaya lebih byk software yg lg canggih dapat dihasilkan. mase time windows 95 dulu, sume software pkai 16bit process, lg low daripada x86. slow2 org sume bertukar pade x86 lepas menyedari kelebihan x86 yg lg advance. so skg x64 dah smpai, rmai2 la kite tukar supaye tak ketinggalan. sebab nnti x86 akan pupus gk, mcm windows 95 la. mane ade org pkai lg dh.

so itu je la aku nak bgtau. bagi yg pening2 tak paham tu wat2 paham je la ye hehehe

**rumours mengatakan Windows terbaru, Windows 7 akan launching 22 Oktober 2009. Jom kite tunggu cetak rompak punye edition ye hehehe**

3 comments:

Seri said...

sumpah aku tak paham.

hahahahah

byk benor pekatan techo..

aku ni wanita tradisional je beb... hanye kenal bawang dan halia.. kakkakakak

Kazuya The Pizzaboy said...

bukan ko sorg je tak phm, aku pn tak paham. jgn pecaye ape aku tulis ni ngarut je sume hahaha

BroSKL said...

aku malas nk faham, yg penting aku nk tnya ko asal ko x letak pic lappy baru ko tuh..?

p/s: blog baru sudah muncul http://broskl.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...