06 August 2011

Testing Qunuuuuuutttttt....

biase dengar tak lawak org tak reti baca doa Qunut, pastu die tanya Qunut panjang ke Qunut pendek? kalo yg pendek bunyiknye "qunut". kalo panjang bunyiknye "qunuuuuuuuuuuuttttttttttt". pastu ketawa la ramai2 kat dalam kelas lepas ustaz wat lawak tu kang tak gelak kecik ati plak orang tua tu. padahal kite pun ingat2 lupa doa qunut hehe.
Doa Qunut.3gp

yang gua nak cite bukan psl lawak doa qunut ni, gua ade cerite lagi sadis daripada cerite orang tak hapal qunut.



pada suatu ari, di sebuah universiti yang namanya tidak boleh didedahkan, gua telah ditarik menjadi panel penilai kebolehan fardhu ain pelajar2 yang baru daftar masuk. pergh, gua semayang pun tunggang langgang banyak ponteng nak soh jadik fasi. berpeluh gua beb. tapi rilek la, fardhu ain je kot. bukan die soh wat solat jenazah ke, terawih ke, haji ke. so dengan muka yang suci gua pun bersedia menjadi fasi kepada lebih kurang 30 ekor orang budak baru.

gua kene planning ayat baek punye nak saiko budak2 ni bajet gua macam ustaz la. maka gua pun memulakan bicara:

assalamualaikum abang (abang?) ucapkan kepada adek2 semua. bile kite melangkah ke alam universiti, kite sebenarnye memikul tanggungjawab yang besar terhadap keluarga, bangsa, negara dan yang paling penting sekali, kepada agama kite. kerana selepas ini kite akan menjadi pemimpin kepada rakan2 kita yang tak bernasib baik dapat melanjutkan pelajaran macam kite di universiti ni. oleh itu, kite di Pusat Islam bersedia membantu jika adek2 ade ape2 masalah berkaitan kerohanian, masalah yang memerlukan kaunseling dan nasihat, atau adek2 nak datang mengimarahkan masjid ni pun takpe kami alu-alukan. kerana masa yang diberikan Allah s.w.t ni janganlah kite bazirkan, sesungguhnye manusia itu dalam kerugian jika kite bazirkan masa (ewah nak kuar hadis firman bagai) 

oleh itu dalam masa sejam yang diperuntukkan ni, abang nak test sorang2 pasal fardhu ain. oleh sebab ramai sangat, abang akan tanye sikit2 je. tak susah kan..fardhu ain je. hari2 buat takkan tak ingat kot?

saje gua nak letak gambo ustaz rock

gua tengok muke masing2 dah cuak. hahaha agaknye macam ni la muke gua dulu mase ustaz wat test mengejut camni. dari jauh gua dengar masing2 dah kumat kamit try nak hapal balik doa qunut. haha sebijik macam dalam cerite lawak diatas.

tapi dengan gua lain skit, gua tak tanya pasal doa qunut, pasal doa tu sunat muaqqad je (betol ke gua eja ni?) maksudnye kalo tak buat kene sujud sahwi untuk ganti, tak batal solat pun kalo tak baca qunut. lagipun ni test fardhu ain, yg wajib saje gua test. 

so dtg la budak first nak test. gua bagi kacang je dulu. baca alfatihah. ujar gua. budak tu pun hepi je baca. suka la tu tak payah baca qunut. pastu gua tnya lagi, baca niat wuduk. ujar gua gaya ustaz kacak.

............
tak tau la bang

uik? fatihah reti, niat wuduk tak reti?gua menjadi heran, tapi tak terkejut. mmg kadang2 ade budak yang tak penah solat pun. pasal takde didikan agama. kesian gua tgk budak ni. takpe la, ni la tujuan program ni diadakan. sekurang2nye gua dah dpt save sorg budak.

in case korg pun tak hapal, ni niat wuduk

sementara gua test budak tu, yang lain dok sibuk hapal doa qunut. hahaha biarkan diorg. bukan gua nak tnya qunut pun.

budak seterusnye datang mengadap gua. okeh, baca tahiyat akhir. maka dengan lancar dan gembira budak tu baca. soalan seterusnya, baca niat wuduk, ujar gua dengan gaya yang lebih macho.

............
tak tau la bang

uik? gua semakin hairan. abis camne ko solat kalo tak amik wuduk? budak tu diam je. menjelang habis test tu, hampir 70% budak2 tak reti baca niat wuduk.

angka ni menghairankan gua. nampaknye mase ustaz diorg test diorg dulu, mesti ustaz tu asyik tnye doa qunut. tu pasal budak2 lagi terer hapal doa qunut daripada hapal niat wuduk. so kalo ade ustaz yang membaca blog gua (ahaha, ade ke?) lain kali kalo nak bagi test, jgn test qunut je. test yg wajib2 ek. (sukati gua je nk nasihat ustaz)

itu sajelah, 
adioss assalam..

2 comments:

AkutakPandaiMenulis said...

ustaz kazuya

Kazuya said...

dijemput al fadil kazuya untuk membacakan doa. dipersilakan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...