29 December 2009

Binatang pelik – Platypus

ya bertemu kite lagi dalam siri binatang pelik. sume yg ditonjolkan disini sumenye benar2 wujud kat bumi ni, korg je yang xtau. tu la orang soh blaja pandai2 stadi oversea ko taknak, asyik tgk monyet, kambing je.

kali ni aku nk bwk korg melihat binatang yg salah cop, maksudnye die pelik dari segi penampilannye yang campur2 ngn binatang lain. mak binatang ni ade skandal terlarang kot tu pasal anak die campur2.

maka tanpa membuang masa lagi aku kenalkan kat korg binatang pelik yg pertama…encik platypus. yea tepuk tepuk

platypus f

hai gua la platypus. member panggil gua brader pus.

 

ya..brape bykkah yg anda tau pasal brader pus ni selain dari paruhnye yg pelik? ha ni aku listkan perkara yg pelik pasal brader ni

perkara pelik #1

brader pus ni bertelur (bukan telur yg menunjukkan die ni lelaki ye)..bini brader pus akan mengeluarkan telur yg mengandungi baby platypus. pastu die mengeramkan baby dlm telur tu smpai la lahir. diorg ni adelah antara 4spesis mamalia yg bertelur (xtermasuk manusia jantan yg ade telur tapi xmenetas2)

images

kecik je teloq platypus ni

perkara pelik #2

baby platypus xhisap susu sebagaimane mamalia yg lain. pasal bini brader pus ni xde puting susu. susu akan dikeluarkan melalui kelenjar dekat2 ngn perut die pastu baby platypus akan jilat susu tu. so dlm dunia platypus xde kempen penyusuan susu ibu, ade kempen penjilatan susu sahaje ye.

platypus-11yang merah2 tu baby platypus

perkara pelik #3

tuah ayam nampak di kaki, tuah brader pus? ha nampak di kaki jugak la. pasal brader pus ni ade taji dikakinye. yg lebih best lg, taji ni beracun (satu2nye mamalia yg bole wat racun) yang bole bunuh sekor anjing kecik. tapi kalo kene kat manusia xde hal la xmati, just sakit gile je. oleh itu kalo nak main sabung ayam, baik main sabung platypus, baru gempak kaki ade racun bisa.

platypus_spur pergh taji siot. beracun plak tu

perkara pelik #4

paruh brader pus bukan la secikai paruh itik yg biase, ianye dilengkapi dengan sensor pengesan elektrik (serius la ingt aku wat lawak ke) yg bole mengesan arus elektrik rendah yg dihasilkan oleh menatang yg menjadik makanan die seperti udang2 etc.

Platypus_skeleton_Pengoha tgk kat tgh2 paruh tu ade ruang kosong kat situ la ade sensor

perkara pelik #5

brader pus ni xgentar la dengan cuace sejuk korg letak die dlm air sejuk gaban die xde hal punye. pasal ekor brader pus tu simpan lemak utk memanaskan badan dikala sejuk juga berfungsi time nak berenang. Kulit die jugak sgt tebal dgn bulu, malah lg tebal dari bulu memerang. Kalo time nk berenang dalam2 skit, brader pus bole menurunkan kadaar degupan jantung die sampai 10beat seminit so xpkai byk oksigen. darah die pn lain mcm kadar oksigen bapak tinggi.

platypus_zoom“ORANG BYK LEMAK JGN DISANGKA TAK RETI BERENANG” kate brader pus

so..camne? pelik kan platypus ni. nak kate mamalia, die bertelur, ade racun plak tu. nak kate reptilia, baby die menyusu, badan berbulu plak. so ni la kejadian tuhan same2 kite syukuri. blaja la pandai2 pegi australia tgk kat zoo die, pasal kerajaan australia tak bagi zoo lain simpan menatang ni. hanye di australia saje ye.

oleh itu sebagai penutup kite same2 ucap bye2 kat brader pus dan baby die.

platypus bye bye baby platypus. kem salam kat abah

itu sajelah. adiosss

2 comments:

Ro Zhaf Zeck said...

bagus..sekurg2nya xyah aku tgk animal planet.troskan membloging.

Kazuya Holiday Mode said...

hoh lajunye comment aku baru nk inform kat facebook hahaha. ya saye akan trus memblog slagi ade bende utk dikarutkan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...