31 August 2009

Layout Baru weh..

yaa…jgn betolkan bijik mata anda. aku baru tukar layout utk blog ni jadik lebih kurg macam facebook. ni sume gara-gara kebosanan melampau la ni. bulan2 pose ni nak makan xbole, nak jalan2 pun xde tempat nak lepak. akhirnye jadik la layout baru ni..masalahnye skg, post aku yg lame2 tu jadik susah skit nak bace, pasal die ditulis utk background itam. skg dah jadik putih, susah skit nak bace. oleh itu besar2kan la bijik mata tu kalo nak bace post2 lame ye.

so, takkan aku nak cite pasal tu je kot? sebagai pengisian di masa lapang, aku nak kenalkan korg ngn Windows Live Writer. sgt sesuai utk kaki blogging pasal dgn adenye software ni, korg bole tulis blog secara offline. ya..sgt best software ni, korg kalo pkai Bloggger tak pyh bukak Internet Explorer/Firefox utk tulis blog, bukak je Writer ni, tulis mcm korg tulis asaimen dlm Word, bole la insert gamba, video, nak wat table pn bole. yang bestnye lg, die bole save dulu sebelum publish, so korg bole la tulis novel online ke, nak wat komik online ke, sukati korg la.

Satu kelebihan Writer ni adelah korg tulis dalam format WYSIWYG (What you see is what you get). Maksudnye korg tulis sebijik mcm ape yg korg nak publish nnti. Camne die wat? Nnti mase 1st time korg nak start tulis dalam Writer, die akan mntak addres blog korg, username, password(standard la ni), pastu die akan download segala layout korg. so korg tggl nak taip je blog. Just problemnye korg kene setting dulu layout elok2, pastu baru pkai Writer.

Mane nak dapatkan Writer ni, ha klik sini atau sini utk download.

Sementara nak tunggu menatang tu abis download, baik korg gi bace tutorial utk gune Writer kat sini. Malas plak aku nak tulis huhuhu. ala senang je nak gune Writer ni. aku ok je pkai. tgk gmbar kat bawah ni ha..

Capture 

yang aku bulatkan tu button edit

Capture2

lepas abis taip bole trus preview.bestnye

 

Ade macam2 lg korg bole wat ngn Writer ni. Mmg sgt menyenangkan idop la. So cubelah Writer skg. (promosi gile babeng)

Ok tu je la kot. Adioss.

2 comments:

spade said...

wahhhh...menarik2...
nak try la nnt...=)

The Rhymeweaver said...

mantappppp

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...